Motorinfo.hu - Motoros hírportál

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Csatlakozz közösségünkhöz és légy naprakész!

15°C°/32°

Szőke Márk az MX3-as vébén

Szerző: bigiboy
2012-06-02 00:05:50
Bemutatkozik a motokrossz-világbajnokságon Szőke Márk, a hazai mx egyik legnagyobb tehetsége. 16 évesen öreg rókák ellen kell bizonyítania Horvátországban.
Hirdetés

Szőke Márk képviseli Magyarországot az MX3-as világbajnokság ötödik állomásán, melyet a horvátországi Mladinában rendeznek meg. A csupán 16 esztendős Márk olyan vébé-veteránokkal néz farkasszemet, mint a finn Antti Pyrhönen, vagy az osztrák Günter Schmidinger.

Merészet álmodott Szőke Márk, a magyar MX1-es bajnokság tavalyi ezüstérmese. Alig másfél év 450-es motoron szerzett tapasztalattal nekivág élete első világbajnoki fordulójának, ami hatalmas erőpróba lesz az ifjú magyar tehetségnek.

“Izgulok, de már nagyon várom a hétvégét. Úgy érzem mentálisan és fizikálisan is felkészültem a feladatra. Nem lehetek elég hálás a csapatomnak a HTS Teamnek, hogy lehetővé tették nekem az MX3-as világbajnokságon való indulást. Remélem pontokkal tudom meghálálni a bizalmat, ami azért is nagy kihívás, mert magyar versenyző ilyen fiatalon nem szerzett világbajnoki pontokat ebben a kategóriában.”  - nyilatkozta Márk a kiutazás előtt.Az MX3-as kategóriában rendszerint a még erejük teljében lévő, de már pályafutásuk végefelé járó vébé-veteránok versenyeznek. Olyan sztárok nyerték meg korábban ezt a kiírást, mint a francia Yves Demaria, a belga Sven Breugelmans, vagy az ötszörös világbajnok Joel Smets, de egy-egy viadalon tiszteletét tette már a kétszeres francia világbajnok Mickael Pichon is.

Korábban ez volt a királykategória a világbajnokságon, ahol 500 köbcentis kétütemű gépekkel mentek a legnagyobb sztárok, de a négyütemű éra beköszöntével a világbajnokság kereskedelmi jogait birtokló cég leválasztotta az MX3-as géposztályt a nagyobb presztízsű MX1-es és MX2-es sorozatról.A horvát pálya három esztendő múltán tért vissza a versenynaptárba. Az 1,7 km hosszú nyomvonal nagyon gyors, kemény talajjal rendelkező pálya, ami egy domboldalban található. Az időjárás igen szeszélyes az évnek ebben a részében, ritkán rendeztek száraz futamokat a horvátok. Márknak az előnyére is válhat egy saras verseny, mivel így a gyári motorosok technikai fölénye jóval kisebb.

Szőke idén már bizonyította tehetségét külföldi mezőnyben. Legutóbb a roppant erős cseh bajnokság Open kategóriájában az előkelő 12. helyen intették le. Látatlanban kiegyezne Horvátországban is egy hasonló eredménnyel a HTS Team, hiszen ez 9 világbajnoki pontot jelentene.

forrás: HTS Team


Hirdetés

Szólj hozzá!

Mielőtt hozzászólnál, kérjük ezt olvasd el.

A Mx Rovat Hírei

Hősies küzdelem után lett második Szvoboda

Nincs vesztett helyzet a 9-szeres magyar bajnok krosszos számára. A mezőny végéről lett ezüstérmes a cseh bajnokság harmadik állomásán.

Magyar sikerek nemzetközi mezőnyben

A németországi ADAC MX Masters sorozat Európa egyik legnívósabb nemzetközi bajnoksága. 25 náció között Magyarországot is képviseli egy maroknyi csapat.

Lesz még egy komoly motoros világbajnoki sorozat?

Sokan konkrétan nem tudják, hogy létezik motorverseny a MotoGP-n kívül.

Szvoboda Bence megállíthatatlan volt Dalecinben

Hibátlan versenyt zárt a 25 éves motoros a cseh motokrossz bajnokság második állomásán. Dupla futamgyőzelmével tovább nőtt előnye az összetettben.
Hirdetés

Hirdetés

Kapcsolódó termékek: