Motorinfo.hu - Motoros hírportál

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Csatlakozz közösségünkhöz és légy naprakész!

17°C°/34°

Lánckenés

Szerző: triple
2017-06-08 00:00:01
A lánchajtás amilyen hatékony, olyan nagy szívás is. Kenni kell állandóan, meg cserélni, aztán pucolni a mocskot, állítgatni... De hát ez ilyen. Hogyan legyen kevesebb a szívás?
Hirdetés

A láncot mindig kent állapotban kell tartani. Ha ugyanis szárazon fut, akkor elkezdeni megenni a lánckerék fogait, amitől a fogak között nagyobb lesz a távolság, ami cserében megnyújtja a láncot. Vagyis szépen tönkreteszik egymást.

Azt onnan lehet tudni, hogy kenni kell, hogy egyrészt a görgők már fényesek, másrészt menet közben hangja van. Ilyenkor lánc-sprayvel kell megszórni.

A spray-t a görgőkre kell fújni, lehetőleg belülről, majd megpörgetni a kereket, hogy a lánc hordja fel a lánckerekekre is a kenőanyagot. A kifújt kenőanyagból az oldószer max 15 perc alatt elillan, tehát annyit érdemes várni indulás előtt.

Érdemes a láncot nem agyig fújni, mert csak leszórja magáról a felesleget, és csak dzsuvás lesz a kerék, az ülésvég, meg a kabátunk ujja. Ha egyszer körbeér a lánc az elég, nem kell végtelenségig forgatni, újabb és újabb rétegeket felhordani. Inkább sűrűbben kell ellenőrizni.

A kenőanyag elsősorban akkor jön le a láncról, amikor az adott láncszem felér a lánckerékre, és hirtelen irányt vált. Nagy tempónál ez gyorsabban történik, tehát gyorsabban ki is fényesedik a lánc. Emellett ha nem új a lánc már és kicsit csapkod, akkor is szórja magáról a kenőanyagot. Illetve az eső is szépen lehozza.

Időnként érdemes tisztítani is a láncot. A sok felrakódott ragacsos spray egy idő után megfogja a port, úgyhogy szinte csiszoló massza lesz belőle. Ettől érdemes egy szezonban kétszer háromszor megszabadulni.

Láncspray-ből kétféle van: a hagyományos wet és a modernebb dry. Itt megtekinthető, hogy mi a különbség 1 percben:

Igazából a dry jobb, ugyanakkor az esőt nem bírja jól. A másik oldalon viszont nem szór ezért nem lesz tiszta mocsok a motor, még nagy tempónál sem.


Hirdetés

Szólj hozzá!

Mielőtt hozzászólnál, kérjük ezt olvasd el.

#19156 Tompusz

2017-06-09 07:03:48
Ha már egy ilyen cikk születik - bár láthatóan reklámozni akarjátok a cuccokat - legalább érinthetnétek az automata láncolajozókat, amik megkönnyítik az életet és jelentősen javítanak a lánc élettartamán. Ez a cikk így gyászos.

A Magazin Rovat Hírei

Biaggi kijöhetett az intenzívről

46. születésnapját ugyan még kórházban, de családi körben ünnepelhette. Javul az állapota.

Először a nyilvánosság előtt a V4-es Ducati Superbike

Ez a konstrukció nyugdíjazza majd a bolognai L2-eseket.

Hamarosan rajtol a Honda Adventure Roads első túrája

Negyven szerencsés pilóta vághat neki élete utazásának. Kövesd élőben a történéseket!

Jön a tizenhetedik BMW Motorrad Days

A három napon át tartó nagyszabású találkozó idén július 7-9. között várja a motorkerékpárok rajongóit a bajorországi Garmisch-Partenkirchenben.
Hirdetés

Hirdetés

Kapcsolódó termékek: