Motorinfo.hu - Motoros hírportál

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Csatlakozz közösségünkhöz és légy naprakész!

C°/15°

Giacomo Agostini

Szerző: marcello
2003-09-04 19:38:05
Az apja könyvelőnek adta volna, ki is tört a családi botrány, mikor az ifjú Giacomino bejelentette: szerelmes a két keréken guruló tárgyakba.
Hirdetés

A család tanácsadója, hallván a fiatalember törekvéseit meggyőzte a szigorú atyát a sportos életvitel szükségességéről és helyességéről. Ezzel a szerencsés fordulattal vette kezdetét minden idők legnagyobb bajnokának pályafutása, már ami a versenymotort illeti: tizenöt világbajnoki cím (hét a 35o-es osztályban, nyolc az 5oo-ban), 122 nagydíjgyőzelem (54 illetve 68, ezenkívül 37 dobogós helyezés), 18 olasz nemzeti bajnoki cím, mindent egybevéve több, mint háromszáz megnyert futam.

Számok, melyek önmagukban nem írják le az Agostini-jelenség nagyságát, mely a maga nemében egyedi és behozhatatlan - és nemcsak a számok miatt. Agostini filmje (melynek rendezője és főszereplője egyaránt ő maga) 1961 júliusában kezdődött, tehát fekete-fehérben, mikor egy atyai jóváhagyás nélkül részletre vásárolt Morini 175 nyergében Ago második lett a Trento-Bondone üldözéses versenyen, és 1977 karácsonyakor ért véget, tehát színesben, mikor eldöntötte: szögre akasztja az immár szponzori feliratok díszítette sisakját - hogy belekezdjen négykerekű járművekkel kapcsolatos kalandjába.

Egy mítosz - mondják gyakorta emberek Olaszországon belül és kívül, mikor róla esik szó. Fedőneve, "Ago" talán nem sokat mond nekünk, "külföldieknek" - annyit tesz: -; tartalmazza mindazt a stílust, azt az egyszerűséget, pontosságot, amivel "Mino" a motort vezette. 1942 június 16-án született Bresciában, három fiú közül elsőként. Hogy végzete a száguldás, az hamar kiderült: középiskolai tanulmányai alatt tett szert egy Aquilotto Bianchira, az éra pop-csúcsmodelljére, később Morinijával szelte Lovere csöndes utcáit.

1962-ben, hat hónappal amatőr bemutatkozását követően már a Morini "várólistáján" szerepelt. Részt vehetett egy tesztversenyen, mely a következőképpen zajlott: indulás az élről, fékhiba, találkozás egy szénakazallal, végül harmadik helyezés. A hivatalos értékelés szerint "a gyerek érti a dolgát". És lőn: "63-ban Agostini elkönyvelhette első junior titulusát.

Egy karrierhez, tudjuk, nemcsak tehetség, de jó kalap szerencse is kell. Vagyis, hogy az ember jókor legyen a jó helyen. Giacomo Agostini egész életében jókor volt a jó helyen. Az első sikergazdag évadja után Mino (akkor még nem Ago) a lehetőség kapujában találja magát. Tarquinio Provini Redman-nel harcol a 25o világbajnoki címéért, és a csapat beteszi Minót, hogy segítse a bajnokjelölt Provinit.

Hirdetés

Szólj hozzá!

Mielőtt hozzászólnál, kérjük ezt olvasd el.

A Magazin Rovat Hírei

Honda X-ADV 5 művész szemével

Érdekes megközelítést választott a Honda Europe új modelljének bemutatására

Soha ne parkolj az útba

Sokszor elmondtuk, hogy fontos megnézni hol parkolunk le mert könnyen útban lehetünk másoknak.

Elrepült egy motoros az autópályán

Atlantában egy gázszivárgás miatt nyilt meg az útszakasz.

Kumpan elektromos robogó tesztvezetés

Szeretettel várunk Benneteket a Föld napján, április 22-én szombaton 10:00-tól, a West End City Center főbejáratánál, illetve tetőteraszán!
Hirdetés

Hirdetés

Kapcsolódó termékek: